Koulumme sijaitsee historiallisen Piirin alueen yhteydessä Seinäjoen Törnävällä. Uuden kyläkoulumme rakennutti Rakennusliike K. Karhu osoitteeseen Vuorenmaanrinne 33. Koulu on rakennettu ottaen huomioon ekologisuus, luokissa on puiset lattiat ja alakerran seiniä koristaa aito hirsi. Ilman laatu on puhdas ja koulu erittäin kaunis. Eräs vierailija sanoi, että kyseessä on kaunein hänen näkemänsä koulu. Lisäksi koulupolku Steinerpäiväkoti Pajulinnusta kouluun lyheni huomattavasti. Koulutalo on Matti Visannin 1920-luvulla suunnittelema vanha Kauppalantalo. Vanhat hirret lepäsivät vuosikymmeniä varastoituina, kunnes talo koottiin uudelleen nykyiseen käyttötarkoitukseen ja sijaintiinsa. Koulutyö näissä viihtyisissä ja tarpeisiimme muokatuissa tiloissa aloitettiin syksyllä 2020.

Koulumme tilat taipuvat moneen käyttöön kahdessa kerroksessa. Alakerrassa avaria luokkahuoneita on neljä, joiden lisäksi on kanslia ja varastotilaa. Keittiö toimii apuna kouluruokaa jaettaessa ja opetuskeittiönä kotitalouden tarpeisiin.

Alakerran kaksi luokkahuonetta on erotettu väliseinällä, joka avaamalla saadaan käyttöön yhtenäinen iso tila ryhmien yhteiskäyttöä, juhlia, liikuntaa tai harrastustoimintaa varten. Yläkerrassa on kolme tilavaa luokkahuonetta, pikkuluokka pienryhmäopetusta varten, terveydenhoitajan vastaanottotila sekä oppilaiden ja opettajien taukotilaa. Alakertaan on esteetön pääsy takapihalta hissin kautta. WC-tiloja on runsaasti ja yksi WC-tila on esteetön.

Luokkahuoneet on osoitettu kullekin luokka-asteelle, jolloin opettaja ja oppilaat vaihtavat lukuvuosittain pääasiallista opetustilaa eli kotiluokkaa. Kunkin huoneen somistus ja värimaailma on tarkoin harkittu vastaamaan kutakin ikävaihetta ja opiskeltavia aiheita. Ensimmäinen luokka aloitetaan kauniin vaaleanpunaiseksi maalatusta, valoisasta luokasta, jossa työskennellään hyödyntäen nk. ”penkkipedagogiikkaa”. Oppilaat työskentelevät työpöytien sijaan penkkien ääressä, jolloin opetuksen toiminnallinen ja lapsen vireystilan vaihtelua mukaileva laatu pääsee toteutumaan. Alkuopetusta seuraavilla luokka-asteilla itse-tekeminen ja toiminnallisuus yhä painottuvat, mutta oppilaat työskentelevät työpöytien ääressä tuoleilla istuen. Ruokailu tapahtuu kaikilla luokka-asteilla oman luokan kesken, kotoisasti kotiluokassa.

Lukuvuonna 2022-23 teknistä käsityötä opiskellaan Kalevan Navetan veistoluokassa, jonne on järjestetty linja-autokuljetus oppilaille. Liikunnan opetuksen tarpeisiin hyödynnetään salitilaa Piirin alueelta ja vieraillaan monipuolisesti Seinäjoen liikuntapaikoissa, uima- ja jäähallissa jne. Koulun ympäristössä ulkoliikuntaan ja luontoretkeilyyn on monipuoliset mahdollisuudet. Alkuopetuksen lukujärjestykseen kuuluu metsäretki joka viikko ja muilla luokka-asteilla toiminnallinen, tutkiva luonnontieteiden opetus ohjaa retkeilemään lähimaastoon säännöllisesti.

Olet tervetullut tutustumaan viihtyisiin ja hengittäviin koulutiloihimme. Ota rohkeasti yhteyttä ja sovi vierailu! 

Ensimmäisellä luokalla penkit taipuvat moneksi: niiden äärellä tehdään mm. tarkkaa vihkotyötä!

Uusi kyläkoulu 2020 -projekti vaihe vaiheelta

5.6.2020 Kyläkoulu-projektimme on päättymässä, kun koulu on aloittanut toimintansa uudessa osoitteessa 1.6.2020 lukien. Vaikka projekti on jo loppuvaiheessa, niin uusi projekti on jo suunnitteilla ja rahoitustakin haettu. Aika näyttää saammeko tälle jatkoa.

Harjakaisissa 6.3.2020 steiner-koululaisten esittämän kiitoslaulun myötä on ihana kiittää yhteisesti kaikkia koko hankkeessa mukana olleita ihmisiä. Ilman Teitä tämä haaveemme omasta kyläkoulusta ei olisi toteutunut.

14.6.2019 Saimme mallinnuskuvia K.Karhulta. Eikö vain tunnukin tämä projekti todellisemmalta näiden kuvien kautta? Nämä kuvat vain vahvistavat sitä ilon ja odotuksen tunnetta, joka varmasti näiden kuvien jälkeen alkaa viimeistään tuntua niiden katsojassa.

8.6.2019: Tilanne on se, että olemme johtokunnassa miettimässä miten tulemme kouluruokailun järjestämään. Kerromme siitä heti, kun saamme asiaan enemmän selvyyttä. Joka tapauksessa oma valmistuskeittiö sinne tulee, mutta missä vaiheessa se rakennetaan, niin se on vielä avoin kysymys.

Polku päiväkodista kouluun lyhenee matkallisesti 1,1 kilometrillä ja sen johdosta yhteistyömme tulee syvenemään entisestään.